30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / AV1: de ogen, oren en stem van het kind

Jack McLinden is een veertienjarige Brit die al z’n hele leven als gevolg van zijn aandoeningen vaste gast is in het ziekenhuis. Hij kan niet praten, gebruikt een rolstoel en zit de laatste maanden als gevolg van zijn beperkingen thuis. Desondanks betrad Jack in april als virtuele mascotte het veld van Everton, zijn grote liefde, in de wedstrijd tegen Newcastle United. Hij werd gedragen door aanvoerder Phil Jagielka en onder luid gejuich van tienduizenden Everton supporters ontvangen. Hoe dit kan? Door de AV1. Deze “telepresence” robot was tijdens de wedstrijddag de oren en de ogen van Jack, en is dit van duizenden andere langdurig zieke kinderen. Door de AV1 staan deze kinderen weer middenin het leven.

 

Langdurig ziek zijn slaat een gat in je leven. Het zorgt ervoor dat een kind de tijd op school en zijn vrienden mist. Vaak is deze sociale isolatie (bijna) even erg als de ziekte zelf. Vandaag de dag kunnen ruim 19.000 kinderen niet van hun jeugd genieten omdat ze chronisch of langdurig ziek zijn (No Isolation, 2017).

Dag tegen eenzaamheid

De Noorse startup No Isolation vindt dat iedereen een sociaal leven moet hebben en ontwikkelde daarom de AV1. Je herkent ‘m aan zijn witte kleine hoofdje en ‘lijfje’ met ingebouwde speakers, te besturen via een smartphone of tablet. Een kind kan thuis of in het ziekenhuis aangeven als ze iets wil zeggen door AV1’s hoofd te laten knipperen, draait de robot 360 graden als ze de nieuwe outfit van een klasgenoot willen spotten, steekt haar vinger op als ze een bijdrage wil leveren en als ze even niet actief mee wil doen, wordt de bovenkant blauw.

No Isolation heeft met de ontwikkeling van de AV1 de nadruk op de interactie gelegd. Het leven is immers meer dan alleen school. De AV1 is er klaar voor om op elk moment overal mee naartoe te gaan. Hij vult de lege stoel in de klas op, viert samen pauze en gaat mee richting de speeltuin. Zo maakt het kind, zij het met de AV1, samen met haar vrienden plezier en zijn ze d’r tijdens alle leuke en leerzame momenten gewoon bij. En ontstaat een interactie die normaal gezien onmogelijk zou zijn.

Play video

Jack

Iedere speler – zelfs van de tegenpartij – sprak Jack toe, gaf hem een knipoog of zette een krabbel voor hem op de wedstrijdbal. Jack stond bovendien in de rust midden op het veld van Goodison Park, de thuisbasis van Everton, terwijl zijn favoriete liedje ‘On Top of the World’ van Imagine Dragons door de speakers dreunde.  En bracht Jack als virtuele mascotte zijn team geluk? Jawel, de Toffees wonnen de wedstrijd met 1-0.

Trendship 2018

Op uitnodiging van Trendship presenteert No Isolation haar AV1 op de Playground, waar het tijdens Trendship 2018 één van de tientallen innovaties is.