30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / Disruptief ondernemen: leer het van Ron Blaauw

Maart 2013. Ron Blaauw staat met zijn gelijknamige restaurant aan de top van gastronomisch Nederland. Totdat ‘ie, ogenschijnlijk abrupt, zijn 2-sterrenrestaurant in Amsterdam sluit en nog geen maand later op hetzelfde straatnummer Ron’s Gastrobar begint, met gerechten op de kaart van €15. Het tekent Ron Blaauw. Chef-kok af, inmiddels culinair ondernemer en een koning in disruptief ondernemen. Op donderdag 18 oktober is ‘ie één van de sprekers van Trendship Academy, de nieuwe ochtendmasterclass van Trendship voor ondernemers in het MKB.

 

Voor Ron’s Gastrobar besloot Ron in 2014 zijn sterren op te geven. Binnen enkele maanden had ‘ie ze echter weer terug en volgde de opening van nog drie Gastrobars: Oriental, Indonesia en Paris. In de Amsterdamse Pijp kwam hij met een nieuw concept ‘The Fat Dog’, met tot in de perfectie uitgevoerde culinaire hotdogs. Binnen nog geen drie jaar tijd had hij vijf zaken én mengde Ron zich ook nog eens in andere horecaconcepten.

Personeel

Gaat het Ron dan alleen maar voor de wind? Welnee, en dat tekent ook meteen de titel ‘disruptieve ondernemer’. Dit voorjaar sloot hij twee van zijn restaurants. Niet omdat hij niet wilde, maar omdat Ron niet genoeg goed personeel kon vinden. Hij pleitte al eerder voor een stop op de wildgroei aan restaurants in Amsterdam. “Iedereen wil goede mensen hebben, dus de druk is groot”. Zo vertelt hij over de sluiting van zijn restaurants: “Personeel is echt het grootste struikelblok om verder te groeien. Ik heb een bepaalde kwaliteit voor ogen die ik niet meer kon handhaven”.

“Dat is ook ondernemen. Je wilt stappen naar voren zetten, maar soms moet je naar achteren. Hoe spijtig dat ook is”.

Ron Blaauw College

Vlak voor de sluiting van twee van zijn restaurants begon hij zijn eigen Ron Blaauw College waarin hij samen met een re-integratiebureau personeel opleidt. Hij wil hiermee duurzaam zijn eigen keukenbrigades versterken. Het College heeft ook een sociale kant: in samenwerking met het re-integratiebureau en het UVW kunnen mensen die het lastig hebben op de (Amsterdamse) arbeidsmarkt nu een herstart maken.

Trendship Academy

Ron Blaauw is de headliner van de nieuwste productie van de makers van Trendship. Trendship Academy richt zich met thema’s als branding, smaakbeleving en werkgeluk puur op ondernemers in het mkb.