30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / Studenten en docenten laaiend enthousiast over Trendship Talent

Trendship 2018: een dag vol inspirerende sprekers en enthousiaste bezoekers! Nieuw dit jaar was Trendship Talent: een ochtendsessie speciaal voor studenten. Ruim 1.200 jongeren hingen aan de lippen van gasten als social media influencer Omar Kbiri, GoSpooky-oprichter Tim van der Wiel en Swapfiets eigen Steven Uitentuis.

 

Half negen ’s morgens. Honderden studenten staan al te trappelen om de groene loper over te mogen. Ze komen uit Dokkum, Groningen, Assen en Leeuwarden. Studeren onder meer aan het Noorderpoort College en het Drenthe College. Waar ze voor komen? Trendship Talent.

Geen verplichte schoolopdracht: ‘dit wilden we zelf!’

Tim Zwart van het Noorderpoort College in Groningen en Jelmer van der Bij en Jelmer Kok van het Friesland College in Leeuwarden, zijn ruim op tijd. ,,We komen kijken en luisteren naar Trendship! We verwachten een interessant gesprek en nieuwe dingen te kunnen ontdekken.” Of dit een verplichte schoolopdracht is? ,,Nee, echt niet, dit wilden we zelf!”

Dennis en Renée van het Drenthe College uit Assen verwachten veel informatie en plezier. Zeker gemotiveerd, ,,want niet iedereen mocht mee hoor!” Kevin uit Midwolda volgt ook het vak Ondernemerschap op het Noorderpoort en vindt het knap lastig om aan te geven wat hij mag verwachten. ,,Ik ben hier met een open mind, ik ben heel benieuwd!”

Leren van de pro’s

Op rij zeventien in de Talent hal zit student Technische Bedrijfskunde Kevin uit Drachten. Ha, de plek van het Innovatiecluster? ,,Ja, dat is geweldig, want daar gebeurt het”, zegt hij vol trots. ,,We hebben dit met z’n vieren bedacht, waaronder Jack uit Jubbega die in Groningen ook de minor Ondernemerschap volgt.”

Op rij negen zit Stan Duijn, student Bedrijfskunde. Hij bereidt de opzet van zijn eigen sportmarketingbedrijf voor. Geïnspireerd door zijn jongere voetballende broer wil hij jonge sporters helpen advertentie-inkomsten te genereren. ,,Zeker als sporters nog geen 16 zijn, moeten ze het vaak doen met wat ze van hun ouders krijgen. Ze hebben door hun sport geen tijd om er bij te werken. Ze dragen producten en er wordt van alle kanten aan ze getrokken door de club, maar inkomsten krijgen ze niet.”

Naar wie kijkt hij uit vandaag? ,,Ik hoop eigenlijk de CEO van Marktplaats ergens in het echt te kunnen spreken, want die man heeft natuurlijk heel veel kennis over hoe zaken worden opgezet. Daar kun je heel erg veel van leren!”

Inspirerende verhalen

Na een wervelende show, met Kraantje Pappie als secret guest, lopen de studenten druk napratend richting de Playground. Voor de hal waar de nieuwste snufjes tentoongesteld worden, steken aan een tafel een paar docenten de koppen bij elkaar. Diana Strijks en Diederick de Vries van het Drenthe College in Assen kijken terug op de ochtend met veelal jonge sprekers.

,,Ik vond het heel inspirerend en mooi om mee te maken”, zegt Strijks. ,,En ik zie met heel veel plezier hoe veel studenten hun weg vinden naar de Playground en er vooral ook nieuwsgierig de tijd voor nemen. Dit is een mooie dag voor veel van hen, ik hoop dat we vaker deze link met de praktijk en inspirerende verhalen in het onderwijs kunnen maken.”

‘Volgend jaar wil ik de hele dag’

Tussen de vele studenten lopend, pikken we zomaar wat kreten en opmerkingen op. De ondernemers in de dop zijn verbaasd, gefascineerd en geïnspireerd en vertellen elkaar wat ze allemaal hebben gezien en gehoord. ,,Ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen gaan”, zegt een jongeman. ,,Ja, maar dan wil ik gewoon de hele dag”, antwoordt zijn maatje. Trendship heeft harten gestolen, op naar volgend jaar!

Play video