30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / Grip op virtual reality met Sense Glove op Trendship

Virtual reality maakt het met beeld en geluid mogelijk dat een complete 3D-omgeving wordt gecreëerd. Eén zintuig ontbreekt echter tot dusver: het ook daadwerkelijk voelen. Sense Glove brengt daar nu verandering in. Deze hightech handschoen maakt het mogelijk om virtuele objecten te voelen en aan te raken. De Delftse startup van voormalig TU-studenten Gijs den Butter en Johannes Luijten werkte al samen met Ordina en Cheil, recent sloten de heren een deal met Volkswagen.

 

Luijten en den Butter hebben de handschoen zo ontwikkeld dat het exact iedere beweging van elk gewricht in de hand meet. Hierdoor ze simuleren ze de hand tot in detail en is het zelfs zo dat je je eigen handen in de virtuele omgeving ook daadwerkelijk kunt zien. Sense Glove maakt gebruik van zogeheten Forced Feedback. Door met tegendruk en trillingen te werken heb je ook echt het gevoel dat je een object vastpakt. Op het moment dat je in de VR omgeving iets wilt pakken, remt de handschoen je vingers af en voorkomt het daarmee dat je door het object heen grijpt.

Toepassingen

Sense Glove werd in eerste instantie neergezet als medische innovatie, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij een revalidatieproces. Al gauw merkten Gijs en Johannes dat Sense Glove uitstekend kan dienen om professionele VR applicaties te testen. Een vliegtuigmaatschappij leidt haar onderhoudspersoneel bijvoorbeeld nu nog op in een echt vliegtuig. Kostenplaatje per dag komt al gauw neer op zo’n €15.000, het vliegtuig moet immers op de grond blijven en dat kost geld. Bedrijven kunnen besparen door deze trainingen te verplaatsen naar een virtuele omgeving.

Ordina was meteen happig op een samenwerking met Delftse startup. Het bedrijf maakt trainingsomgevingen voor de Nederlandse Marine en heeft Sense Glove in haar eigen applicaties verwerkt. Dit maakt de trainingen in één klap waardevoller, omdat er een zintuig bij komt dat meteen getraind kan worden.

Trendship 2018

Kijken of de handschoen jou past? De Delftse slimmeriken zijn erbij tijdens Trendship 2018! Op de Playground showcasen ze de superslimme handschoen.