30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets
hanzehogeschool

2019 / “Ik inspireer studenten, en zij mij” – Doreen, van de Hanzehogeschool

Doreen van Wieren, Master of Laws, noemt zichzelf ‘een beetje rebels’. Ze doet wat ze wil doen. Als docent aan de Hanzehogeschool Groningen wil ze haar studenten inspireren om ook hun eigen weg te kiezen. ,,Als ze echt geïnspireerd zijn, bereiken ze meer dan ze hadden gedacht.”

 

Wat is de drijfveer van Doreen van de Hanzehogeschool? Wie inspireert haar? En welke tips heeft ze voor young professionals? Daarover gaan we met haar in gesprek.

Wederzijdse inspiratie

Zorgen dat studenten bevlogen raken, is wat mij drijft. Ik heb een passie voor food, innovatie en consumentengedrag. Dit komt onder meer samen in een minor die ik met collega’s heb ontwikkeld. Studenten komen tot klantgerichte innovaties voor de food-sector, waarbij diep inzicht wordt verkregen in de behoefte van de consument, en hoe je daar als organisatie een betekenisvol antwoord op hebt. Ik zie dat als studenten echt enthousiast zijn over wat ze doen, ze er vol voor gaan. Ze halen hierdoor mooie resultaten en de opdrachtgever is tevreden. Dat is voor de studenten een geweldige, waardevolle ervaring. Ze groeien omdat ze iets doen wat impact heeft. Ze leren dat ze meer kunnen dan ze aanvankelijk dachten. Ik inspireer mijn studenten en mijn studenten inspireren mij door hun talenten te benutten.

‘Knettergek is goed’

Mensen die het lef hebben om van koers te veranderen, die invloed uitoefenen door wat ze doen, zijn de mensen die me inspireren. Boyan Slat van de Ocean Cleanup, bijvoorbeeld. Die heeft een duidelijk doel, en dat streeft hij na. Jamie Oliver begon al in 2006 een strijd tegen ongezond eten op scholen. Hij laat zich nergens door tegenhouden, is optimistisch, toont compassie en was zijn tijd ver vooruit. Mensen die innovatief zijn, inspireren mij. Heb je een idee waarover mensen zeggen ‘je bent knéttergek!’, dan zou het maar zo kunnen dat je op de goede weg zit.

Innerlijk kompas

Ik ben gegroeid nadat ik ontdekte wat mijn innerlijk kompas zegt. En dat is, voor wat betreft mijn werk, dat ik relatief veel vrijheid heb en het liefst projecten doe op het snijvlak van innovatie, consumentengedrag en food. Projecten die bijdragen aan een gezondere, betere wereld. Dus heb ik in mezelf geïnvesteerd en ben ik nu, naast docent op de Hanzehogeschool, ook facilitor VOORT innovatiemethode. Verder ben ik betrokken bij het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland. Zij hebben de ambitie om van Noord Nederland een zogenaamde Blue Zone te maken. Het is niet makkelijk om te weten wat je echt wilt, en om daar vervolgens naar te handelen. Maar nu ik op het goede spoor zit, gebruik ik mijn talent voor betekenisvolle projecten. En dat geeft een heel goed gevoel. Het mooie is dat ik daarmee ook invulling geef aan de ‘opdracht’ van mijn werkgever: Share your talent. Move the World.

Play video

Ik leer studenten ook om zelf de regie te nemen, en niet per definitie alles volgens het boekje te doen

Leef naar je kernwaarden

Mijn tip voor young professionals is: ontdek wat jouw kernwaarden zijn. Stel jezelf vragen als: Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Handel naar die waarden. Dat geeft focus. En het maakt dat je echt doet wat je wilt. Ik leer studenten ook om zelf de regie te nemen, en niet per definitie alles volgens het boekje te doen. Juist nu, nu iedereen elkaar zoveel nadoet, is het goed om te weten wat jíj belangrijk vindt, en van daaruit te ondernemen.

Ondernemers die al wat langer actief zijn zou ik willen adviseren om tijd vrij te maken om zich te blijven ontwikkelen. Oog te houden voor de – vaak veranderende – omgeving, eropuit te gaan, klanten te ontmoeten, te blijven leren, trends te volgen. Dit zorgt ervoor dat je geïnspireerd blijft en als het ware open staat en kunt blijven groeien.

Meer inspiratie? Kom dan naar Trendship 2019 en laat je inspireren door andere verhalen zoals van Doreen van de Hanzehogeschool.

Interview door Martine van der Linden