30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets
vitamine bo

2019 / “Ik kan het zelf wel.” – Bo, van Vitamine Bo

Bo Anema (24) van Vitamine Bo is een powervrouw. Ze weet waar ze goed in is, en benut haar kracht ten volste en met plezier. Met vijf foodtrucks en een wekelijkse bezorging is Vitamine Bo te vinden op festivals en evenementen, lokale markten, zakelijke bijeenkomsten en op de werkvloer.

Wat drijft Bo van Vitamine Bo? Waaruit put ze haar inspiratie? En hoe is ze gegroeid, vergeleken met vier jaar geleden toen ze begon? Deze en andere vragen leggen we aan haar voor.

Honger naar zelfstandigheid

“Ik kan het zelf wel.” Dat zei ik als kind. Ik wist toen al dat ik ooit onderneemster zou worden. Ik heb een drive naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid. Dat merkte ik bij alle baantjes die ik ooit had. Ik dacht dan: ik wil dit ook, maar ik zou het dan wel op mijn manier doen. Ik wil niet alleen uitvoeren, maar ook creëren. Ik wil zelf aan de knoppen draaien. Daarmee wil ik het verschil maken, en echt iets toevoegen. In het begin heb ik veel gebluft, ben ik gewoon gaan dóen. Hierdoor heb ik geleerd: je kunt meer dan je zelf denkt.

Ik wil zelf aan de knoppen draaien.

Inspirerende uitblinker

Epke Zonderland is mijn grootste inspiratiebron. Hij focust zich op één onderdeel, en daarmee heeft hij Olympisch goud gewonnen. Ondertussen loopt hij niet naast zijn schoenen, blijft hij nuchter. Hij heeft zo’n enorme drive en doorzettingsvermogen om maar door te gaan, net zolang tot je wint. Dat inspireert mij. Wat voor mij het Olympisch goud zou zijn? Dat ik van Vitamine Bo een brand maak waar je niet omheen kunt. Dat er straks een sapfabriek staat waar mijn smoothies van de band rollen, en dat je overal waar je komt een Vitamine Bo-smoothie kunt kopen.

Leren van anderen

Ik had niet durven dromen dat ik zo snel zo ver zou komen. Ik begon vier jaar geleden in mijn eentje. Nu heb ik al zestien mensen aan personeel, en kan Vitamine Bo op meerdere evenementen tegelijk aanwezig zijn. Ik heb geleerd om goed te managen. Voor inspiratie en lessen heb ik andere ondernemers gevraagd hoe zij dit aanpakken. Ik zit vrijwel wekelijks met een ondernemer om tafel voor een vraagstuk waar ik mee zit, puur om te leren. Verder heb ik geleerd dat ik goed de focus goed moet spreiden. De zomer is druk met evenementen, dan is het niet handig om nog een product te lanceren. Dat kan dan beter na het hoogseizoen

Play video

Samen optrekken

Begin je als ondernemer, zoek dan andere ondernemers op die ook net zijn begonnen, of al een tijdje op weg zijn. Trek samen op en leer van elkaar. De bedrijven mogen misschien verschillend zijn, maar je loopt soms wel tegen dezelfde dingen aan. Zoals administratie en boekhouden. Een andere tip: zie niet allemaal beren op de weg als je voor jezelf wilt beginnen. Natuurlijk zijn er risico’s, maar als je er écht in gelooft, dan bereik je jouw doel wel.

Meer inspiratie? Kom dan naar Trendship 2019 en laat je inspireren door andere verhalen zoals van Vitamine Bo.

Interview door Martine van der Linden