30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2019 / “We haalden het beste in elkaar naar boven” – NHL Stenden

De heren van team NHL Stenden Hogeschool juichten de longen uit hun lijf toen ze de Gamechangers Student Award (GSA) wonnen. Niet alleen was het een gouden bekroning na 48 uur hard werken en weinig slapen. Het winnen van de prijs bracht ook waardevolle inzichten met zich mee.

Sander, Bo, Kevin, Remy, Mitch en Wouter krabden zich even achter het oor toen ze zich met docenten Vincent en Robin op 14 oktober meldden bij Noorderpoort voor de 48-uurs hackathon. Ze zagen hoe andere teams met meerdere laptops en ,,dikke pc’s” zich aan het installeren waren, klaar om te strijden om de award. Zelf kwamen ze aanzetten met ‘slechts’ een laptop, wat pennen en post-its. Ze hadden zich vooral aangemeld voor de hackathon omdat het ze gezellig leek. Maar vanaf dat moment wisten ze: het was menens.

 

“Sparen is cool”

De opdracht kwam van de Rabobank. De heren kregen Nibud-statistieken uitgereikt over schulden onder jongeren. Hun taak: een oplossing bedenken voor dit probleem. Al redelijk snel hadden ze een idee waarmee ze aan de slag konden. ,,Jongeren vinden sparen saai”, zegt Bo. ,,We wilden een app ontwikkelen waarmee we laten zien dat sparen juist heel cool is.” Geïnspireerd door hun eigen gebuffel, besloten ze de app Buffel te noemen.

Ze werkten uren achtereen en raakten hoe langer hoe meer overtuigd van hun app. Toen kwam de eerste tafelronde met de jury. Die had nog wel wat opmerkingen, en vertelde ook over de ideeën van de andere teams. Daar waren de heren flink van onder de indruk. ,,We moeten maar niet overmoedig raken”, verzuchtte Remy na dat gesprek. Vincent wist met de nodige peptalk het moraal echter weer wat omhoog te brengen. ,,We fixen dit, en passen dat nog even aan.” De mouwen werden nogmaals flink opgestroopt.

Groot publiek

Ondertussen moest er ook een pitch worden voorbereid. Daar zette Sander zijn tanden in. Hij dacht dat hij alleen voor de Rabobank en de jury hoefde te pitchen. ,,Maar twee minuten voor ik op mocht, begreep ik dat alle andere teams er ook bij zouden zijn. En dat het in een grote zaal plaats zou vinden. Dat was even schakelen en haasten.”

Maar hij zette het verhaal sterk neer. Samen met Friese Poort en Friesland College werden ze geselecteerd voor de finale. Veel tijd om dit te vieren was er niet; ze moesten gelijk door naar MartiniPlaza waar het Trendship-publiek op de finalisten wachtten. Ook hier mocht Sander het podium betreden voor de pitch. Voor 2.500 mensen, deze keer. Kevin: ,,Dat je hem daar zag staan op het podium, en zo goed zag spreken, dat was wel heel gaaf.”

Het wachten op de uitslag van de jury en het publiek was zenuwslopend. Toen uiteindelijk het team van NHL Stenden Hogeschool werd uitgeroepen tot winnaar van de GSA, gingen ze dan ook compleet uit hun dak. Remy: ,,We zijn na de uitreiking naar buiten gegaan om te juichen. En vervolgens zijn we ingestort. We waren kapot.”

Magisch

Binnenkort heeft het winnende team een gesprek met de Rabobank over wat er nu verder gaat gebeuren met Buffel. Ondertussen is het normale leven weer wedergekeerd. Al voelen de heren wel dat ze zijn gegroeid dankzij hun hackathonavontuur. Bo: ,,Ik zit aan het eind van mijn studie en ga in januari waarschijnlijk op zoek naar een baan. Ik heb wel meer zelfvertrouwen gekregen. Heb geleerd dat ik echt wel wat kan.” ,,Hoe krachtig samenwerking kan zijn, dat hebben we ook ervaren”, zegt Sander. ,,We haalden echt het beste in elkaar naar boven, ondanks alle vermoeidheid. Dat was magisch.”

Winning team

Het team dat vanuit NHL Stenden Hogeschool streed om de GSA bestaat uit Sander de Looze (20), Bo Wolters (22), Kevin Huisman (22), Remy Netten (24), Wouter Yntema (21), allen studenten Communication and Multimedia Design, en Mitch de Pon (23) student Creative Business. Docenten Robin Koster en Vincent Tillema maakten het team compleet.

De Gamechangers Student Award 2019 is een clash geweest tussen Noorderpoort, NHL Stenden (winnaar Hoofdprijs) en Friese Poort Leeuwarden (winnaar Technische Prijs). Zij streden tegen Noorderpoort, Friese Poort Sneek, Alfa-college, Drenthe College, Friesland College en de Hanzehogeschool. De partners van de Student Award zijn de Rabobank, Devhouse Spindle, Buro Bries, de Provincie Groningen, Bedrijvenvereniging Zuidoost, Atos, MartiniPlaza en Forum Groningen.