30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2019 / “We hebben een enorme prestatiedrang” – MG Energy Systems

Achteroverleunen? Dat woord kennen Gerard van der Schaar en Mark Scholten van MG Energy Systems niet. Met enorme gedrevenheid ontwikkelen ze innovatieve oplossingen voor de opslag van duurzame energie. Op Trendship werden ze bekroond met de Gamechangers Innovation Award (GIA).

Het snelgroeiende MG Energy Systems zag tien jaar geleden het levenslicht. De producten van MG vinden inmiddels aftrek in binnen-, maar vooral in buitenland. Van een ziekenhuis en lodge in Afrika, tot een evenementenboerderij in Friesland en luxe jachten. We gaan met de heren in gesprek over hun inspiratiebronnen, drijfveren en ondernemerslessen.

 

Zeven jaar monnikenwerk

Gerard: ,,Zeven jaar lang zijn we in afzondering bezig geweest met de productontwikkeling. Toen we eenmaal een goed product hadden, hebben we dit via Victron Energy in Groningen op de markt gebracht. Zo bleven wij uit de wind, en konden we zonder afleiding doorontwikkelen. Alles wat we verdienen en al onze kennis stoppen we in de zaak. We willen echt stappen zetten.”

Mark: ,,We hebben een enorme prestatiedrang. We willen laten zien wat we kunnen. Het gaat ons daarbij puur om de techniek, om op dit vlak grenzen te verleggen.”

Oog op de bal

Mark: ,,Wat ik een inspirerend verhaal vind, is dat Elon Musk net zo lang aan de Tesla bouwde tot die goed was. Pas toen ging hij de markt op.”

Gerard: ,,Dichterbij huis vind ik Victron een voorbeeld. Het bedrijf is bekend op de markt, maar ze zoeken het podium niet op. Ze houden het oog op de bal: de productontwikkeling. Hun snelheid is amper bij te benen.”

Offers brengen

Gerard: ,,Tips voor gevestigde ondernemers? Ga na welke offers je wilt brengen. Als je 150.000,- verdient, is dat mooi. Daar kun je aan vasthouden, maar je kunt ook zeggen: ik steek 100.000,- in het bedrijf. Dan investeer je ook nog eens met eigen geld, wat extra motiverend werkt. Je moet in ieder geval niet verwend raken en achteroverleunen.”

Mark: ,,Maar neem ook rust als dat kan. Je moet oppassen dat je niet opgebrand raakt. Voor ons is werken een way of life, maar we merken dat het soms ook fijn is om niks te doen.”

Opnieuw beginnen

Gerard: ,,We binden alleen de beste mensen aan ons bedrijf: mensen die op minstens één punt beter zijn dan wij. Op een gegeven moment zei iemand: ‘Wat we nu hebben is goed, maar het kan nog beter. We beginnen opnieuw. Dat was niet niks. Maar het heeft een nieuw product opgeleverd, dat is getest en goedgekeurd op de dag dat we de GIA wonnen. Het is een RS batterij die zichzelf kan blussen. Wij hebben dit nu als een van de weinige bedrijven in de vingers.”

Mark: ,,We kijken niet naar de benchmark, maar naar wat bij ons nóg beter kan. De achilleshiel is betrouwbaarheid en veiligheid. Dit proberen we op een steeds hoger niveau te brengen.”

Gewaagde stappen

Gerard: ,,Zet een stip op de horizon is wat ik startups wil meegeven. En weet: het is soms veiliger om een stap te doen die onmogelijk lijkt, dan om die stap niet te zetten. Wij verhuisden na negen jaar naar een pand dat financieel niet uit kon. Maar dankzij deze stap konden wij groeien, en lukt het financieel wel. Het was slecht geweest voor ons bedrijf als we deze stap niet hadden gezet.”

Mark: ,,Begin gewoon. En durf.”

Innovation Award

Mark: ,,Het winnen van de GIA is een mooie opsteker, waar we blij mee zijn. We hebben gehoord dat coaching ook bij de prijs hoort. Dat is goed, want we kunnen nog wel wat leren op het gebied van marketing.”

Gerard: ,,De GIA is mooi voor ons, maar ook belangrijk voor de regio. We zijn op veel plekken in de wereld geweest. Noord-Nederland is volgens ons echt de beste plek om te innoveren en te ontwikkelen. Niet duur om je te vestigen, en je hebt hier goed opgeleide mensen. Dat onderstreept de GIA.”

De organisatie van de Innovation Award is in handen van SNN en NDC mediagroep. Naast deze bedrijven hebben de volgende bedrijven en instellingen hun naam aan de prijs verbonden: Economic Board Noord-Nederland, Gemeente Assen, Gemeente Emmen, Gemeente Groningen, Gemeente Leeuwarden, Hanzehogeschool, NOM, Provincie Drenthe, Provincie Fryslân, Provincie Groningen en RUG/Northern Knowledge.