30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2019 / Gamechangers Innovation Award: dit zijn de 3 genomineerden

Een compliment krijgen is fijn, voor een prijs genomineerd zijn is een hele eer, maar een prijs winnen is toch wel écht de kers op de welbekende taart. Op woensdag 16 oktober, tijdens de uitreiking van de Gamechangers Innovation Award op de mainstage van Trendship, is bekend wie die kers gaat pakken. Nu maken we de genomineerden bekend. Welke drie bedrijven, ook wel spelveranderaars, zijn er in de race voor de Innovatie Award 2019?

 

Bij de Gamechangers Innovation Award (voorheen Noordelijke Innovatie Award) is een zeskoppige jury betrokken. Zij hebben de longlist van innovatieve Noordelijke bedrijven teruggebracht tot drie genomineerden.

 

Genomineerden Gamechangers Innovation Award

MG Energy Systems

Hydraloop

Mastiline

Lees hieronder meer over de genomineerden.

MG Energy Systems

De eerste genomineerde MG Energy Systems heeft een slogan dat al voorzichtig knipoogt naar een Innovation Award: “Innovation in energy storage”. Het bedrijf uit Leeuwarden wil de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen versnellen met een slimme, schaalbare en betaalbare oplossing voor de opslag van groene energie.

“In de strijd om de klimaatverandering te stoppen speelt de overgang naar groene stroom een belangrijke rol. Het wordt met de dag goedkoper om wind- en zonne-energie te winnen, maar deze zijn niet beschikbaar op ieder moment van de dag”, vertelt Gerard van der Schaar van MG Energy Systems. Het bedrijf stelde zichzelf de vraag: hoe kun je grote hoeveelheden energie efficiënt en effectief bewaren en weer vrijgeven waar en wanneer je ze nodig hebt? Het team van MG Energy Systems is niet alleen kritisch, het gaf ook een vervolg aan deze mega-uitdaging. MG Energy Systems ontwikkelde een productlijn van hoogwaardige oplossingen voor de opslag van energie. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische passagiersbus in Mexico, een hybride superjacht in Italië of dichterbij huis een zelfvoorzienende wellnessboerderij in Friesland.

Deelname aan een zonnebootrace bleek het prille begin van MG Energy Systems. Nu telt het personeelsbestand 17 mannen en vrouwen, is sinds de oprichting in 2009 de omzet jaarlijks verdubbeld, én ligt – hoe kan het ook anders – het bedrijfspand in Leeuwarden bezaaid met 380 zonnepanelen. De ambitie liegt er bovendien niet om. MG Energy Systems wil de komende jaren uitgroeien tot de grootste batterijfabriek van Noord-Europa.

Hydraloop

Hydraloop is de tweede genomineerde van de Gamechangers Innovation Award en komt, net als haar concurrent hiervoor, uit Leeuwarden en speelt in op de klimaatverandering. Het bedrijf bewijst de kracht van decentraal water recyclen en geeft daarmee misschien wel hét antwoord op het wereldwijde waterprobleem.

Vanwege de klimaatverandering, bevolkingsgroei, de vervuiling en verzilting van water, is er groeiende zoetwaterschaarste. Een wereldprobleem, maar afgaande op de prognoses moet ook Nederland flink aan de bak. Er wordt verwacht dat in 15 jaar tijd ruim 1 miljoen mensen meer in Nederland wonen. Een snelle rekensom leert dat dit resulteert in een extra zoetwaterbehoefte van 133 miljoen liter per dag. Als je weet dat leidingwaterbedrijven zich nu al zorgen maken, dan weet je ook dat het belangrijk is dat Nederland zich blijft voorbereiden.

Hierbij krijgt Nederland hulp uit Friese hoek. Het Leeuwardense Hydraloop Systems ontwikkelde de oplossing, een wereldwijd exportproduct: de Hydraloop. Het laat zich omschrijven als een next-generation, compact, volautomatisch en zelfreinigend recyclesysteem. Het bedrijf ontwikkelde het systeem vanuit de visie dat binnenshuis water recyclen en hergebruiken een effectieve alternatieve bron van water is.

Dat de Hydraloop een dijk van een innovatie is, is eigenlijk al bewezen. Het bedrijf werd o.a. bekroond met meerdere (internationale) awards. Hydraloop gebruikt deze podia, en dus ook die van de Gamechangers Innovation Award, graag om de kracht van decentraal recyclen, dat een oplossing biedt voor het waterprobleem, meer bekendheid te geven.

Mastiline

Genomineerde nummertje drie, Mastiline, is nét zo innovatief als haar twee collega-genomineerden, maar heeft haar vizier ergens anders op gericht: de melkveehouderij en een gezondere zuivelketen. Met haar hoogwaardige sensortechnologie in combinatie met artificial intelligence zet Mastiline zich in voor een duurzame zuivelketen door in te spelen op één van de grootste trends in de melkveehouderij: de omslag naar het sturen op betrouwbare data.

Vanuit de passie voor instrumentatie en het automatiseren van processen met het oog op dierwelzijn, ontwikkelde Mastiline de LUCI. Een technologie waarmee op betrouwbare en bovendien betaalbare wijze het celgetal in melk kan worden gemeten in de stal. Waarom dat zo belangrijk is? Eén van de belangrijkste parameters voor de gezondheid van een koe is de meting van de zogeheten Somatic Cell Count (SCC). Door deze waarde te meten kan de melkveehouder direct per koe volgen hoe het staat met de gezondheid van de koe en kan het bovendien tijdig uierontsteking (mastites) detecteren. Snelle conclusie vanuit Mastiline: minder mastites betekent minder kosten, minder medicijngebruik, gezondere koeien, meer werkplezier én meer melkopbrengst met een betere kwaliteit. LUCI maakt het mogelijk om in de stal, zonder tussenkomst van een extern laboratorium, het celgetal te meten.

De Mastiline heeft nog lang niet de stip op de horizon bereikt. Dit blijkt wel uit de woorden van Elnaz Khatami, salesmanager bij Mastiline. “De komende jaren bouwen we naar verwachting ons klantenbestand flink uit met een potentie van 5000 instrumenten per jaar”. Het bedrijf uit Heerenveen timmert hard aan de weg en is dan ook trots om één van de drie genomineerden te zijn van de Gamechangers Innovation Award.

En nu?

De jury kiest uit deze drie genomineerde gamechangers één winnaar. Dit bedrijf volgt Elfskot op, die vorig jaar de Innovatie Award pakte. Op woensdagavond 16 oktober maken we via de kanalen van Trendship de winnaar bekend.