30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2019 / “Handel naar het gevoel in je buik” – Jiggy Djé

Alles moet een goed verhaal zijn. Althans, voor Jiggy Djé, rapper, oprichter plus eigenaar van Noah’s Ark en algemeen directeur bij Top Notch. Tijdens Trendship vertelde hij over zijn visie op ondernemen.

Vincent Patty, beter bekend als Jiggy Djé, begon zijn keynote met een quote van Bill Gates. Hij eindigde met een quote van Boeddha. Met opzet, legt hij uit. ,,Ik wil daarmee impliciet aangeven: er is dat spectrum. Je hoeft niet alleen te kijken naar multimiljardairs. Er zijn ook de ‘zachtere stemmen’ die jou iets kunnen vertellen over de ondernemer die je wilt zijn.”

 

Existentiële crisis

,,Ik heb het daar zelf wel moeilijk mee gehad. Ik kon het slecht rijmen dat ik commercie aan het drijven was, maar voor mijn gevoel idealist was. Ik wist niet hoe ik dat bij elkaar moest brengen. Dankzij mijn helden, zoals Bill Gates, Boeddha, Ricardo Semler en Bruce Lee, heb ik geleerd hoe je dat kunt doen. Het gaat om wat je voelt in je buik. Daar moet je naar handelen. Naar mijn gevoel lukt het nu beter om mijn idealen te combineren met commerciële activiteiten.”

 

Vereenvoudigen

,,Ik begon Noah’s Ark in mijn eentje en later kwamen daar nog een paar mensen bij. Het was toen moeilijker om te zeggen: wat is de eerste stap om onze droom te verwezenlijken? Nu opereren we zoals een volwassen bedrijf dat doet: met teams en managers, en hebben we onze visie en doel kunnen vereenvoudigen. We schoten met hagel, maar schieten nu met scherp.”

 

"Zoek uit wat voor type ondernemer je bent."

Stap voor stap

,,Startende ondernemers zou ik willen meegegeven: zoek uit wat voor type ondernemer je bent. Als je jong bent, wil je vaak doen wat je leuk vindt. Je wilt bijvoorbeeld een onderneming starten op het gebied van hiphop. Maar misschien ben je feitelijk een ondernemer in hart en nieren, en houd je van het ondernemen zelf: het vinden van een gat in de markt, en daar op inspringen. Dus vind dat eerst uit. Maak jouw doel vervolgens zo snel mogelijk zo klein mogelijk. Wat heb ik als eerste nodig? Een website, laptop; kleine dingen. Zaken waar je makkelijk mee kunt beginnen. Om je heen is er altijd wel iemand die je vervolgens verder kan helpen.”

 

Stress is een killer

,,Empathie is een waarde die steeds belangrijker wordt. Ook binnen het ondernemerschap. Zorg dragen en voelen voor je team. Ik denk dat gevestigde ondernemers hier aandacht voor moeten hebben. Maar zorgen voor jezelf is ook belangrijk. Ondernemen wordt steeds meer een topsport, dus het is belangrijk om fit te zijn. Stress is één van de grotere killers in de westerse wereld.”

 

Niet teveel schikken

,,Een goed verhaal van laatste tijd? Een poosje geleden gingen we met Bizzey (rapper, red.) lunchen met een klant om een klus te bespreken. Het bedrijf wilde Bizzey graag ontmoeten, maar wij wisten dat hij wat expliciet kan zijn. Dus van tevoren hebben we tegen hem gezegd: doe rustig aan. Maar hij ging zichzelf tijdens die lunch citeren, een stuk tekst over geslachtsdelen. Toch kregen we de klus. Het was een hilarisch moment, maar ook leerzaam. De waarheid duurt het langst. Je moet je niet teveel schikken naar wat er van je verwacht wordt, want dat houd je op termijn niet vol.”

Interview door Martine van der Linden.