30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / Robot houdt mensen staande

Een robot die mensen helpt minder snel om te vallen. Dat is in een notendop wat zorgrobot LEA is. Op Trendship 2018 is de zorginnovatie te zien op de Playground. Roland Sloterdijk, salesmanager van het product, geeft alvast een kijkje in de keuken.

 

De zorgrobot is ontwikkeld door scale-up Robot Care Systems. Het bedrijf ontstond binnen de muren van de TU Delft en bestaat inmiddels bijna vijf jaar. Voor de ontwikkeling van LEA hebben ingenieurs, wetenschappers, softwareontwikkelaars en paramedisch specialisten de krachten gebundeld.

Stabieler lopen met zorgrobot

,,LEA is ontwikkeld voor een brede doelgroep”, zegt Sloterdijk. De robot beweegt zelfstandig en komt met een druk op de knop naar je toe. Ook laadt ze zichzelf op en scant ze de omgeving. Dat laatste zorgt ervoor dat LEA indien nodig de beweging en houding van de gebruiker kan corrigeren om de kans op vallen te verkleinen. ,,Wij durven van een innovatie in de zorg te spreken, omdat LEA een compleet nieuw product en het beste in haar soort is.”

Het duurde vier jaar voor de zorgrobot zover ontwikkeld en getest was, dat het de markt op kon. ,,Gedurende de ontwikkelfase is gezien dat ze van grote meerwaarde kan zijn in de zelfstandigheid van Parkinson patiënten”, licht Sloterdijk toe. Dat spoorde het bedrijf aan hun focus op deze patiënten te versterken met wetenschappelijk onderzoek. Ondanks deze focus heeft LEA volgens Sloterdijk meerwaarde voor een veel grotere groep gebruikers.

Ontwikkeld met en voor gebruikers

Het gebruik van verschillende soorten technologie waarmee de robot is uitgerust maakt LEA uniek in het bieden van veiligheid en zelfstandigheid. ,,Ze is samen met de gebruikers en zorgverleners ontwikkeld. Door hun input blijft het product ook in ontwikkeling.” En dat helpt het bedrijf om hun missie uit te voeren: producten ontwikkelen die doorgaan waar menselijke inspanningen ophouden of tekortschieten.

,,Niet met zielloze machines, maar met de inzet van zelfstandig werkende medische middelen die ontwikkeld zijn vanuit het hart”, licht Sloterdijk toe. Op de Playground van Trendship is LEA als een van die machines te zien geweest. Sloterdijk is benieuwd wat hij verder allemaal tegen zal komen tijdens het evenement. ,,Ik verwacht wel veel nieuws en innovatiefs uit verschillende branches te zien.”