30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2017 / Hightechkleding voor de moderne mens

Kleding die je nooit hoeft te wassen én die met je stemming van vorm en kleur verandert: straks hebben we aan één kledingstuk genoeg. “Dat continu wassen van kleding is een enorme belasting voor het milieu”.

 

“Ik sla een brug tussen mode, technologie en wetenschap en wil tonen hoe de kleding er in de toekomst uitziet”, zegt de 26-jarige Jasna Rok, een Vlaamse mode-ontwerper met in België haar eigen fashion and technology design studio. Rok is in 2015 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam, ze timmert internationaal flink aan de weg. De Antwerpse heeft modeshows tot in India en is uitgenodigd door ruimtevaartorganisatie NASA. Haar shows voltrekken zich niet traditioneel op de welbekende catwalk. Het zijn gebeurtenissen met virtual realitybrillen en hologrammen. “We leven dan wel in een digitaal tijdperk, in de modewereld is daarvan nog weinig te merken. We moeten nog meer kijken hoe technologie en mode aan elkaar kunnen worden gekoppeld”.

Rok en haar team werken met verschillende onderzoekers en hightechpartners. Zo heeft zij samen met de universiteit van Cambridge in Engeland een stof ontwikkeld, met daarin speciale inkten. De stof verandert van kleur als je eraan trekt. Daarnaast heeft ze met het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent een jurk gemaakt van ultradunne elektronica en sensors. De jurk reageert op hersengolven, via EEG-technologie, en laat patronen verschijnen of verdwijnen. “Je kunt het kledingstuk zien als een soort tweede huidlaag. Een verlengstuk van iemands persoonlijkheid en een vorm van zelfexpressie”.

Vochtafstotend

Ook heeft ze met een partner nanotechnologie geïntegreerd in textiel tot in de diepste vezels dat daardoor vochtafstotend wordt. “Daar mag je een glas rode wijn overheen gooien, het glijdt er gewoon vanaf. Die nanodeeltjes voel je niet, zie je niet, ruik je niet, maar ze zijn er wel”. Nu werkt ze aan een sjaal van gerecycled materiaal dat water en olie afstoot, en volledig bacterie- en geurwerend is. “Een stof die je dus nooit meer hoeft te wassen”, zegt ze enthousiast. “Dat heeft een enorme meerwaarde voor het milieu. Denk maar aan horeca en ziekenhuizen. Alle tafelkleden, lakens, handdoeken en ander textiel moet continu worden gewassen of naar de stomerij gebracht. Dat is een enorme belasting voor het milieu”.

De mode zelf is trouwens één van de meeste vervuilende industrieën, aldus Rok. “Productie en transport van kleding vereisen erg veel brandstof en water. Er zijn zelfs afvalbergen onverkocht textiel. En dan zwijgen we nog over de arbeidsomstandigheden. Ik probeer mensen duidelijk te maken dat het zo niet langer kan en dat we slimmer stoffen kunnen maken die je nooit meer hoeft te wassen. Stoffen die zich aanpassen aan je stemming en omgeving. Stoffen die zichzelf kunnen herstellen”.

"Er wordt veel gepraat over duurzaamheid, maar daar blijft het meestal bij."

De innovatiebaas is zelf ook aan innovatie toe, meent Rok. Papier en potlood heeft ze ingeruild voor 3D-animaties op de computer. “In de auto-industrie ontwerpen ze steeds vaker in 3D, waarom zou dat in de modewereld niet kunnen?” In een studio in Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia, waar Sony zijn animatiefilms produceert, heeft zij modellen ingescand. Op basis daarvan bouwde zij een digitaal platform waarmee zij virtueel kleding kan uitprinten. In de toekomst is iedereen zijn eigen kleermaker die thuis zijn ontwerpen print. Nu heeft iedereen een papierprinter. Maar over pakweg tien jaar heeft iedereen een 3D-printer of een laser cutter in huis, verwacht Rok.

Meegroeien

De hightechfashiondesigner heeft niemand in vaste dienst. Haar team freelancers bestaat uit een ingenieur. wetenschapper, fotograaf, graficus, modellen en een makeupartiest. “Bij presentaties gaat altijd het hele team mee. Ik laat mensen graag meegroeien en profiteren van ons succes”.

“Wij brengen de technologie en wetenschap tot bij de mensen op internationaal niveau. Nu blijft wetenschappelijk onderzoek vaak in het lab en weet de gewone mens niet wat er allemaal speelt. In de technologiewereld weet men niet zo goed hoe ze hun vondsten moeten presenteren. Wij zijn een welkome tussenschakel die zowel de taal van de ingenieur spreekt als die van de designer. Dat combineren we in onze demonstratie. Zo maken we de nieuwste technische snufjes in de modewereld zichtbaar voor een groot publiek”.

Jasna Rok was één van de gezichten van Trendship 2017. Check hier het interview met haar op de Playground.

Play video