30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / Samenwerken als sleutel tot innovatie

Innovatieve ideeën sterven te vaak in schoonheid, meent Joey Gonesh van Friday Out Of The Box. Met zijn bedrijf helpt hij bedrijven om nieuwe plannen levensvatbaar te maken. Om ideeën om te zetten in resultaat. Op 18 oktober deelt hij zijn inzichten op de Trendship Playground. 

 

,,Wij hebben lef en energie. We zijn creatief en bovenal werken we samen met onze klanten vanuit een stevig academische ondergrond”, zegt Joey Gonesh. Friday Out Of The Box is een inmiddels gevestigde innovatie-partner. De onderneming helpt bedrijven met het uitwerken van hun innovatieve ideeen. Het bedrijf is inmiddels genomineerd voor een Computable Award voor goede IT-samenwerking.

Een goed proces is het halve werk

,,Een groot deel van de innovaties heeft een IT-component”, zegt Gonesh. Maar, benadrukt hij, het is onvoldoende om alleen in dat onderdeel te innoveren. ,,Innoveren betekent vooral dingen anders gaan doen en doorzetten. Wij gebruiken veel technieken om innovatieprocessen inzichtelijk te maken.” Want wat Gonesh veel ziet, is dat ideeën vaak verstopt zitten in te veel tekst.

,,Wij trekken ze op tafel en zorgen voor het proces. Zo kunnen we innovatie verankeren in de strategie van het bedrijf.” Geen overbodige luxe, want hoewel directies wel vaak de inhoudelijke expertise hebben, missen ze nogal eens de nodige procesexpertise. ,,Innovatie is vaak onderbelicht, omdat er geen ondernemer maar een manager aan het roer staat. Ondernemers beseffen de noodzaak en impact van innovatieve ontwikkelingen vaak veel eerder en sneller.”

Samen weet je meer dan alleen

Hoewel Gonesh andere bedrijven helpt met het opzetten van een bruikbaar proces, heeft ook hij eerst moeten leren wat dat precies betekende. Dat deed hij onder meer door met zijn team op bezoek te gaan bij andere bedrijven. Zoals tijdens een reis naar Silicon Valley in 2014. ,,Die reis heeft ons de ogen geopend”, zegt hij. ,,Daar hebben we geleerd wat inspiratie betekent en welke methodes en toepassingen werkbaar en bruikbaar zijn.”

Bovendien zagen de mensen van Out Of The Box in Amerika welke invloed culturele aspecten kunnen hebben. ,,In samenwerking zien we dat cultuur vaak een rol speelt.” Terwijl partijen in het begin vaak enthousiast zijn en open voor elkaar staan, kan dat bij een tegenslag zomaar omslaan. ,,Dan kruipen mensen in de controlerende stand. Dat is jammer, want het is zo leerzaam om open te blijven. Zeker als je leert samenwerken met kleine, creatieve bedrijven.”

Van proces naar ontwikkeling

Om de innovatiefilosofie kracht bij te zetten, presenteert Friday Out Of The Box tijdens Trendship drie projecten. Zo laten ze door middel van augmented reality in real-time het vertrekken en landen van vliegtuigen op Schiphol zien. Ook toont het bedrijf de kunst van rapid prototyping: een snelle en relatief goedkope manier om ideeën tastbaar te maken. Daarnaast lichten ze toe hoe ze samen met Jumbo Maritime de Microsoft Hololens hebben gebruikt om een nieuwe en efficiëntere methode te ontwikkelen voor het laden van grote en zware voorwerpen op het dek van een vrachtschip.

Gonesh zweert bij een goede samenwerking met bedrijven, want alleen op die manier kan echte innovatie worden bereikt. ,,Wij zijn dan ook heel benieuwd wie we op Trendship zullen ontmoeten en waar dat toe zal leiden”, sluit hij enthousiast af.