30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / Het geheime wapen van de Nederlandse shorttrackers

Korea is hét koningsland als het gaat om shorttracken, maar zelfs zij hebben het geheime wapen van Nederland niet in huis. We hebben het over een stukje technologie, misschien wel de grootste innovatie op schaatsgebied: de Samsung SmartSuit. Het innovatieve schaatspak leverde Suzanne Schulting in februari dit jaar goud op tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang. Tijdens Trendship 2018 werd de Samsung SmartSuit door bondscoach Jeroen Otter en ‘de grote twee’, Suzanne en Sjinkie, gepresenteerd.

 

Als je streeft naar het hoogst haalbare moet je diepgaan. Letterlijk. Tot de komst van de Samsung SmartSuit werd op gevoel ingeschat hoe diep de schaatsers zaten. Tot nu, het Samsung SmartSuit is op maat gemaakt voor Sjinkie en Suzanne en heeft als doel de schaatsers tijdens hun training hun houding te laten verbeteren.

Exacte lichaamshouding

Het is met shorttrack de kunst om zo diep mogelijk te zitten, want op deze wijze kun je de meeste kracht vanuit je been overbrengen op het ijs. De Samsung SmartSuit heeft vijf geïntegreerde sensoren die de exacte lichaamshouding berekenen. Bondscoach Jeroen Otter en bewegingswetenschapper Bjorn de Laat, die het shorttrackteam ondersteunt, lezen in de bijbehorende app realtime deze gegevens uit en kunnen meteen zien of de lichaamshouding van de schaatsers juist is. Zitten Schulting en Knegt niet diep genoeg? Met 1 druk op de knip versturen Jeroen en Bjorn via de app een trilling naar de schaatsers die zij vervolgens direct op hun pols voelen.

Goud, zilver en brons

Niet eerder oogstte een nieuwe technologie meteen zoveel succes. De Samsung SmartSuit werd een essentieel onderdeel in het Olympische traject in voorbereiding op Pyeongchang. Het leverde het duo in februari dit jaar beide brons op, zorgde voor Olympisch zilver en Suzanne Schulting mocht het historische eerste shorttrackgoud ooit mee naar Nederland nemen. Tijdens Trendship preenteerden Sjinkie, Suzanne en Jeroen de SmartSuit op de Mainstage van het middagevent én op de Playground.