30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / Met blockchain en NFC vervalsingen tegengaan

In een wereld van fake news en alternatieve feiten is het fijn om te weten of een product ‘echt’ is en rechtstreeks van de maker komt. Om vervalsingen tegen te gaan is er nu Seal Network. Een platform dat de echtheid van producten garandeert, opgericht door Bart en zijn broer Joris Verschoor. Je ontdekt de Amsterdamse startup tijdens Trendship 2018.

 

In 2016 kochten we voor zo’n 460 miljard aan namaakproducten (bron: International Trademark Association). Deze producten worden vooral vaak online gekocht. Het gemak en de snelheid van winkelen op het web maakt lastig checken of iets echt is. Vervalsingen worden bovendien met de dag beter ontwikkeld. Aan de buitenkant zie je inmiddels echt niet meer of iets is wat ‘ie beloofd dat het is of gewoon namaak. De toename van dit fenomeen, beter bekend als ‘counterfeit’, zagen de heren Verschoor als een kans. Ze ontwikkelden een platform dat twee technologieën combineert: blockchain en near-field communication (NFC). Vrij vertaald: draadloze dichtbij communicatie. Het resultaat is een platform waar merken en consumenten producten registeren, traceren en hiermee op echtheid kunnen controleren.

“Out of love for creation”

Als je ergens een flinke prijs voor betaald dan mag je verwachten dat iets echt is, nietwaar? Seal Network focust zich met haar platform daarom in eerste instantie op de luxere producten. Denk aan sneakers die in limited edition verkrijgbaar zijn of een exclusieve whisky. In deze producten wordt een NFC-chip met een uniek identificatienummer geïntegreerd. Met je app scan je deze chip en check je zo binnen een paar seconden of jouw sneaker inderdaad zo limited is als de beschrijving beweert. Seal Network stopt niet bij de aankoop, het is gericht op de hele levensloop van een product. Als de sneaker wordt verkocht aan een nieuwe verzamelaar dan wordt dit geregistreerd. Zo stelt Seal merken en bedrijven in staat om meer te weten te komen over hun consumenten.

Seal Network denkt bovendien aan de namaak van haar eigen NFC-chip. De chip is dynamisch en na iedere scan met de app verbindt het deze automatisch met het Seal-network. Een kopie zou uit de pas lopen met de blockchain en dus is in de app meteen duidelijk dat er wordt gesjoemeld met het product.

Seal Network op Trendship

Bart en Joris Verschoor zijn er met hun Seal Network op uitnodiging bij tijdens Trendship 2018. Ontdek de heren én het platform op de Playground.