30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

/ Climate

Merijn Tinga

DAY 2

Eindeloos opruimen en recyclen van plastic lost het huidige vervuilingsprobleem niet op. Merijn Tinga, beter bekend als Plastic Soup Surfer, laat zien hoe het wél kan. Hij onderneemt spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die worden veroorzaakt door plastic zwerfafval. En met succes, getuige meerdere ecologische overwinningen.

Zo’n zes jaar geleden heeft Merijn, afgestudeerd bioloog, zijn baan opgezegd en ging hij de strijd met plastic aan. Al van kleins af aan was hij één met zijn surfboard. Tijdens zijn surftrips zag hij in de Nederlandse wateren steeds meer plastic drijven. Dit bracht de activist in hem naar boven. Hij vervaardigde zijn eerste ‘plastic soup board’ van plastic afval die hij zelf verzamelde. Hiermee kitesurfte hij onder meer 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust, surfte hij van Nederland naar Engeland en legde hij peddelend en surfend een tocht van 550 kilometer af van Maastricht naar Schiermonnikoog. Merijn doet dit om beleidsmakers, consumenten en bedrijven te beïnvloeden. Hij maakte er bovendien een documentatie over: De Plastic Paradox. De documentaire gaat over zijn expeditie om de wereld plasticvrij te maken.

Zijn overwinningen

Wat hij onder andere voor elkaar kreeg? De Nederlandse overheid voert vanaf juli 2021 statiegeld in op kleine plastic flesjes. Ook hebben twaalf bedrijfsgiganten als HEMA en Albert Heijn hun knetterballen, vuurwerk dat plastic het milieu inknalt, uit de schappen gehaald. Wat Merijn ook benadrukt is dat het bij jezelf begint. Om die reden spreekt ‘ie graag en bevlogen voor gezelschappen om mensen met hernieuwde energie en inspiratie hun eigen gangen te laten gaan.

Ontdek Merijn

Trendship DAY 2: 20 oktober, Groningen