30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2018 / Trendship Playground brengt nieuwe technologie tot leven

Wat is Trendship zonder een heuse speeltuin? Ook dit jaar haalden bezoekers hun nieuwsgierige harten op in de Trendship Playground. De ruimte om de allernieuwste technologieën met eigen ogen aan het werk te zien.

 

Van autonome zorgrobots tot drones en van Virtual Reality-ervaringen tot voedsel kweken in je kantoor. De Playground bood de hele dag lang een vloer vol met de nieuwste ontdekkingen.

Oma kan het ook

Op de Trendship Playground zorgen robots allang niet meer voor verbaasde gezichten. De robot is inmiddels een bekende verschijning en vast gespreksonderwerp geworden. Bezoekers zijn nieuwsgierig naar de laatste technologie. Laten zich erdoor verleiden, willen ervaren wat het te bieden heeft en delen hun gevoel erover. Ze denken na over wat ’the next step’ zal zijn.

Zorgrobot LEA is een voorbeeld van een volgende stap. De zelfdenkende rollator scant zijn omgeving om indien nodig de houding van de gebruiker te corrigeren. Dit verkleint de kans op vallen. Het kan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen enorm vergroten.

,,Dat kan oma zo gebruiken”, zegt Lisa uit Groningen als ze LEA aan het werk ziet. Hoe haar oma dat zou vinden? ,,Ik weet het niet, het zal wel even wennen zijn. Maar ik weet zeker dat als we de tijd nemen om het haar uit te leggen en te laten ervaren, ze het leuk gaat vinden”, beredeneert de studente overtuigd.

Eindeloze mogelijkheden

Naast de verschillende soorten robots is er op de Playground ook veel aandacht voor virtual reality. Ook hier wordt het publiek verleid de nieuwste technologie zelf te ervaren. Om langs rotsachtige bergwanden te zweven, of drumsolo’s te spelen op een groot podium. In de virtuele werkelijkheid is geen verbeelding te gek.

,,Ik zie ons straks wel steden ontwerpen met behulp van virtual reality”, zegt een enthousiaste stedenbouwkundige. ,,Dan kun je mensen geweldig goed meenemen in een nieuw plan door ze zelf te laten zien hoe hun wijk of omgeving wordt.” Virtual Reality kan daar een levensecht beeld van geven. ,,En dat zonder een schep in de grond te zetten”, besluit de man.

Technologie steeds vaker omarmd

Op de Playground wordt duidelijk dat technologische innovaties steeds meer mensen prikkelen. Dat steeds meer mensen de ontwikkelingen willen ontdekken, ze omarmen en ermee aan de slag willen. Voor de geënthousiasmeerde bezoekers is het ook meteen de perfecte netwerkomgeving. ,,Het is mooi om te zien hoe ver sommige bedrijven al zijn”, stelt een bezoeker. ,,Het is een praktische vertaling van wat hoogleraar Dries Faems eerder zei: innovatie in het Noorden staat er best goed voor.”