30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets
smooth brothers

2019 / “Tussen chaos en orde gebeurt het.” – Ziki, van the Smooth Brothers

Begeef je in de wereld tussen chaos en orde, waar je kan leren en proberen, en je zult groeien. Dat is de filosofie van Ziki Masoud (37). Met een stevige dosis nieuwsgierigheid en durf runt hij samen met zijn broers Yama en Razi the Smooth Brothers in Groningen.

 

We gaan om tafel met Ziki van The Smooth Brothers om te horen wat hem drijft, waarom jazzmuziek voor hem een bron van inspiratie is, en wat zijn tips zijn voor andere (young) professionals.

Gedreven door nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is mijn drijfveer. Ik wil altijd nieuwe dingen ontdekken. Ik stel mijzelf steeds weer de vraag: hoe brengen we onze smoothies naar een hoger niveau? In welke stad of welk land kunnen we nieuwe vestigingen open? Met the Smooth Brothers improviseren wij, net zoals de jazzmuzikanten waar we onze smoothies en sandwiches naar hebben vernoemd. Jazzmuzikanten anticiperen op wat ze horen, op wat andere muzikanten doen. Dat doen wij in zekere zin ook. Wij willen weten wat onze klanten vinden van onze producten, en spelen daarop in. Zo is onze kaart uitgebreid met koffie en sandwiches. Nieuwsgierigheid zorgt voor groei, en ik wil elke dag groeien als persoon en ondernemer.

Accepteer me, en ik zal laten zien wat ik kan.

Inspirerende levensloop

Mijn inspiratiebron is de hele reis die ik tot dusver heb afgelegd in mijn leven. Mijn broers en ik zijn geboren in Afghanistan, tijdens de oorlog. Toen vluchtten mijn ouders met ons naar Nederland. Dan krijg je allemaal labels. Dat van vluchteling en van allochtoon bijvoorbeeld. Ik heb die labels van mij afgeschud; ik ben een van de rest. Zo voel ik me ook echt; ik hoor bij alle mensen om mij heen. Daarnaast had ik een taalachterstand, opnieuw een label, waardoor ik onzeker was. Ik wilde studeren aan de Radboud Universiteit, maar kreeg te horen: ‘Beter van niet’. Ik zei: ‘Accepteer me, en ik zal laten zien wat ik kan.’ En dat is me gelukt. Ik heb altijd van iets negatiefs, iets positiefs kunnen maken. Dat gaat niet zomaar. Om succes te behalen, moet je harder werken dan de rest. Maar ook dat leidt weer tot groei.

Play video

Ontdekkingstocht als startpunt

Mijn advies aan young professionals is: leer jezelf kennen. Wees nieuwsgierig, ga op onderzoek uit, ontdek dingen over jezelf. Wie wil je zijn? Wat wil je bereiken? En waarom? Als je een idee hebt waarvan je enthousiast wordt, ga er dan mee aan de slag. Besteed niet veel tijd aan een marketingplan. Jazzmuzikanten hebben ook geen plan. Zij creëren, improviseren en anticiperen. Een jazzmuzikant heeft de technieken en de ervaring. Daar vertrouwen ze op, en op het talent van de muzikanten waar ze mee spelen. Dus leer ook van collega’s en je omgeving – de andere jazzmuzikanten. Zij helpen je boven jezelf uit te stijgen.

Wars van hiërarchie

Hiërarchie staat gelijk aan afstand. Iemand staat boven een ander. Maar als je wilt groeien, moet je gelijk zijn aan anderen. En leren van anderen. Zo maak je je collega’s betrokken bij het bedrijf, en krijgen ze dezelfde drive: het bedrijf helpen groeien. Dus dat is de tip die ik gevestigde ondernemers wil geven. En ik zou ze op het hart willen drukken om te leven tussen chaos en orde. Zeker als je al wat jaren op weg bent en alles routine is geworden. Tussen chaos en orde is waar het gebeurt. Daar kun je leren en proberen. Dáár kun je groeien.

Meer inspiratie? Kom dan naar Trendship 2019 en laat je inspireren door andere verhalen zoals van The Smooth Brothers.

Interview door Martine van der Linden