30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

WORK / Highlights

Als je de wereld van morgen wil vormgeven, dan kun je maar beter vandaag beginnen. In essentie is het waar Trendship voor staat. Wat normaal gesproken live in oktober verteld zou worden, is op dinsdag 1 december vertaald naar de eerste editie van Trendship Online, een webinar in samenwerking met HanzePro en IT Academy Noord-Nederland. Centraal stond hét thema van dit moment: werk. De druk is groot op zowel werkgevers als professionals. Live vanuit The Energy Barn in Groningen, onder leiding van organisatiefuturoloog Arjen Banach, werd tijdens het webinar gesproken over de actuele bewegingen op de arbeidsmarkt. In het oog springende gespreksonderwerpen waren cross-sectorale mobiliteit en een Leven Lang Ontwikkelen.

,,Het is geen optie om ongelukkig te zijn op het werk”, met deze woorden opende Jasmijn van der Veen, oud-deelnemer van het omscholingstraject Make IT Work, via een video het webinar. Zij maakte een carrièreswitch van de archeologie naar de IT, is daarmee de belichaming van het thema cross-sectorale mobiliteit. Sinds corona haar intrede deed, daarmee de arbeidsmarkt op z’n kop zet, is het thema door nut en noodzaak actueler dan ooit. Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland, pleit voor het over de grenzen kijken van sectoren. Hiervoor is aanpassingsvermogen nodig. De wereld ontwikkelt zich voortdurend. Het is zaak om veilig mee te kunnen bewegen. Marjolein schetst een ontslagvrije samenleving als stip aan de horizon. Een samenleving waarin mensen hoogstens werkzoekend zijn, maar nooit werkloos.

 

Vier invloedrijke ontwikkelingen

Tijdens het webinar stipte Marjolein vier ontwikkelingen aan die van invloed zijn op de arbeidsmarkt. De eerste ontwikkeling is demografisch van aard. We worden simpelweg ouder, en dus moeten we nadenken over hoe we bijvoorbeeld onze opleiding, ons werk en pensioen anders inrichten. Technologie bepaalt ontwikkeling 2. Marjolein stelt dat we moeten gaan leren hoe we kunnen samenwerken met technologie, daarvoor onze verbeeldingskracht kunnen gebruiken. Technologie doorbreekt bovendien hiërarchie. Dit introduceert meteen de derde ontwikkeling: globalisering. De wereld gaat open, economische kansen verschuiven en informatie is breed toegankelijk. Marjolein sluit af door duurzaamheid als ontwikkeling te noemen. Hiermee stipt ze de wederkerigheid van arbeid aan. We hebben het hierbij over inclusiviteit, dat iedereen toegang heeft tot de arbeidsmarkt en de verantwoordelijkheid van de werkgever. Werk is immers veel meer dan alleen maar inkomen, zo stelt Marjolein.

 

,,One size fits all werkt niet meer”

Met haar keynote trapte Marjolein het tafelgesprek tijdens het webinar af, met participanten: Jurgen Elshof van VNO-NCW Noord, Kim Santema-Smit van SKSG, Janneke Westerga van DICTU en Patricia Orriens-Spuij, tevens een oud-deelnemer van Make IT Work. Jurgen vertelt desgevraagd dat zowel werkgevers als professionals recent terecht zijn gekomen in een rollercoaster. Ze staan voor een pakket waar ze niet om hebben gevraagd. Hij stelt dat het zonde is als het ondernemerschap wordt weggehaald. Datzelfde ondernemerschap is waar ook Patricia voor pleit. Ze merkte op een gegeven moment dat ze vastzat in haar eigen bubbel. Ze tipt kijkers om te kijken wat je in huis hebt qua skills en uit je bubbel te breken door netwerkgesprekken te gaan voeren. Marjolein vult aan door te bepleiten om je eigen verantwoordelijkheid op te zoeken, zorg dat je weet wat je arbeidsmarktwaarde is. En one size fits all? Dát werkt niet meer op de arbeidsmarkt, aldus Marjolein.

 

Leven Lang Ontwikkelen

Om mee te bewegen in een voortdurende veranderende samenleving is een Leven Lang Ontwikkelen een must. Dit stopt niet na het voltooien van een opleiding. Je wordt nooit een alumni, maar krijgt een levenslang abonnement om te blijven leren. Hierin is tevens een rol weggelegd voor de werkgever. Kim stipt hierbij het belang van intrinsieke motivatie aan. Verandering is spannend, is eng, maar als samenleving is het belangrijk om het te blijven aanjagen.

 

Vervolg

Samen met de tafelgasten sluit host Arjen het webinar af met een paar praktische tips. Stel, dat je als professional of werkgever een stap wil zetten, waar moet je dan naartoe? Het reeds genoemde Make IT Work ligt voor de hand, het programma begeleidt deelnemers naar de kanssector IT. Andere genoemde voorbeelden tijdens het webinar zijn Werken bij de Overheid en Werken voor Nederland.

Het webinar is tot stand gekomen in samenwerking met HanzePro en IT Academy Noord-Nederland. In het voorjaar van 2021 keert Trendship live terug met een programma op meerdere locaties in Noord-Nederland dat zich richt op ondernemerschap, werk, health, voeding, klimaat en cyber&privacy. Meer weten over werk en omscholing? Lees de verhalen van Wouter en Jasmijn.

 

ONTDEK IN WELKE BRANCHE JOUW UITDAGING LIGT

Sponsors