30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2019 / Lightyear One: de auto van de toekomst

Lightyear One: het is misschien de eerste keer dat je deze naam voorbij ziet komen, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn. Het gelijknamige bedrijf Lightyear presenteerde in juni tijdens zonsopkomst de auto van de toekomst. In oktober zijn ze erbij tijdens Trendship.

 

Vijf veelbelovende alumni van Solar Team Eindhoven – meerdere malen winnaar van de Bridgestone World Solar Challenge – begonnen een aantal jaren geleden met de missie om duurzame en comfortabele mobiliteit toegankelijk te maken voor het grote publiek. Dit doen ze bepaald niet onverdienstelijk. Sinds de start in 2016 haalden de talenten investering na investering binnen, volgden er bovendien subsidies en prijzen. Hiermee konden ze eerder dit jaar het prototype onthullen van de allereerste zonneauto die geschikt is voor lange afstanden. De Lightyear One zag het daglicht.

 

"Dit moment is het begin van een nieuw tijdperk in mobiliteit."

“Dit moment is het begin van een nieuw tijdperk in mobiliteit,” aldus Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear, bij de onthulling in 2019. De Lightyear One is ontworpen vanuit een radicaal nieuw perspectief. “Ons hele team is gespecialiseerd in het optimaliseren van de prestaties van een auto. Dat heeft ervoor gezorgd dat we een sterke focus hebben op het optimaliseren van de efficiëntie en veiligheid. We hebben ons dus niet laten leiden door conventies in auto-ontwerp, maar alleen door de natuurwetten.” Van een leeg tekenvel naar een auto die verder gaat waar elektrische auto’s tekortschieten. De Lightyear One is gemaakt met lightweight high-tech materialen, uitgerust met zonnecellen waarop een laag sterk veiligheidsglas zit en is zelfs op te laden via een gewoon stopcontact.

Duurzame kans

Lex Hoefsloot benadrukt tijdens de onthulling van het prototype: “Klimaatverandering is één van de grootste problemen waar we als mensheid mee te maken hebben. Zo’n beangstigende ontwikkeling werkt bijna verlammend. Wij besloten om het tegenovergestelde te doen: als engineers wilden we de mouwen opstropen. Lightyear One is een enorme kans op een toekomst waarin schone mobiliteit beschikbaar is voor iedereen.” Hoewel er nu nog een relatief hoog prijskaartje aan hangt, wil Lex en z’n team met de volgende modellen die ze ontwikkelen een veel lagere aanschafprijs bieden. Het ultieme doel: duurzame auto’s produceren die goedkoper zijn dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Lightyear One is slechts het begin.

Trendship 2019

Waar ze dit brengt? Lightyear wordt wel eens gekscherend Tesla-killer genoemd. Het bracht het team hoe dan ook recent de titel van LinkedIn voor meestbelovende start-up van 2019. En Lightyear komt naar Trendship! Beide dagen ontdek je de toekomst van mobiliteit op de mainstage.