30 MEI 2024
Suikerunieterrein GRONINGEN
Tickets

2020 / Beste van twee werelden combineren dankzij opleiding via HanzePro

Van sport en techniek gaat het hart van Wouter de Groot sneller kloppen. Voor de docent en onderzoeker aan het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool is sport al een vast gegeven in zijn leven. De combinatie met techniek is stap twee. Daarvoor volgt hij nu een deeltijdopleiding werktuigbouwkunde  via HanzePro, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. 

Wouter de Groot komt uit een sportief nest. Hij is door zijn ouders grootgebracht met sport. Tegelijk is hij altijd nieuwsgierig geweest naar hoe dingen in elkaar zitten. Toen hij een opleiding  mocht kiezen, koos hij voor Industrieel Ontwerpen aan de TU Twente. Door omstandigheden besloot hij na een half jaar te stoppen met de opleiding. Na een tijd begon hij in Groningen opnieuw aan een opleiding, deze keer de hbo-opleiding ALO.

Hij rondde de opleiding af in 2007 en kon gelijk aan de slag in het voortgezet onderwijs. Meteen is hij bewegingswetenschappen gaan studeren. Daarmee was hij in 2009 klaar. Sinds 2013 werkt hij bij Hanzehogeschool als docent voor sportstudies en bij het lectoraat  Praktijkgerichte Sportwetenschap. ,,Maar het idee om ook iets met techniek te doen, kriebelde steeds meer.”

 

Leren naast werk

Hij verdiepte zich in de mogelijkheden en kwam uiteindelijk terecht bij een vierjarige deeltijdopleiding via HanzePro op de Hanzehogeschool. ,,Dat leek me een mooie combinatie: leren naast mijn werk.”

In september begon hij met zijn studie. Twee avonden in de week colleges, werken in een projectgroep én hij moet een bedrijf vinden waar hij het geleerde kan toepassen. Dit bedrijf moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Het moet een zekere omvang hebben en doorgroeien naar een functie op hbo-niveau moet mogelijk zijn. ,,Mijn netwerk in de techniek is niet groot, maar het gros van mijn medestudenten en de docenten komt uit de techniek. Dus het lukt me vast om die stap te maken. Ik moet alleen eerst een goed beeld vormen van hoe de wereld van techniek eruitziet en binnen welke sector of tak ik mezelf zie werken.”

 

Mensen helpen

De combinatie sport of gezondheid plus techniek lijkt hem in ieder geval geweldig. ,,Ik vind het mooi om mensen met een beperking te helpen. Ik heb bijvoorbeeld altijd affiniteit gehad met kinderen die moeite hebben met bewegen. Hoe kun je ze helpen om toch plezier te hebben in sport? Maar duurzaamheid en de energietransitie vind ik ook heel interessant. Dus die kant zou ik ook graag willen verkennen. Ondertussen kijk ik binnen het lectoraat wat we op het gebied van bewegingsstimulering en motorisch leren kunnen doen met techniek.”

Hij vindt het mooi om een nieuwe studie te volgen. Tegelijk is het hard werken. ,,Van mijn werkgever krijg ik een halve studiedag, daarnaast ben ik regelmatig in de avonden en/of weekenden bezig met mijn studie. Daarnaast heb ik een vrouw en twee kinderen, dat vraagt om de nodige afstemming en planning. Het levert wel veel druk op.” Maar dat heeft hij ervoor over. ,,Ik weet zeker dat deze keuze voor mij de beste is.”

 

De noodzaak van om-, her- en bijscholing wordt groter

Al ruim tien jaar kunnen bedrijven, organisaties, werkenden en niet-werkenden bij Hanzehogeschool terecht voor om-, her- en bijscholingstrajecten. Sinds anderhalf jaar vallen deze trajecten onder HanzePro. Dit label is in het leven geroepen om de mogelijkheden voor om-, her- en bijscholing nog duidelijker voor het voetlicht te brengen.

Agnes Themmen, programmadirecteur HanzePro: ,,Het nut en de noodzaak worden namelijk steeds groter. Je moet wendbaar blijven op de arbeidsmarkt. Een Leven Lang Ontwikkelen dus. Corona maakt het belang hiervan nog eens extra duidelijk. Mensen verliezen hun baan, hun kansen op de arbeidsmarkt in dezelfde branche zijn klein. Tegelijk zijn er branches die schreeuwen om mensen: nieuwe energie-providers, techniek en zorg bijvoorbeeld. Dus laten veel mensen zich nu om- of bijscholen.”

HanzePro heeft een breed aanbod aan opleidingen – regulier en maatwerk – om professionals (verder) te ontwikkelen in verschillende branches zoals Zorg & Welzijn, Techniek en Economie. Er wordt intensief samengewerkt met bedrijven en organisaties om toepasbare, praktijkgerichte opleidingen op maat te ontwikkelen. ,,Stel, een zorgorganisatie wil eigen medewerkers verder ontwikkelen, waarbij financieel inzicht en versterking van de communicatievaardigheden van belang zijn. Dan ontwikkelen wij samen met de organisatie een passend opleidingsprogramma. Door maatwerk te leveren zorgen we ervoor dat iemand na afronding van het traject écht kansrijk is bij zijn werkgever of breder inzetbaar op de arbeidsmarkt.”

Op dinsdag 1 december vond Trendship Online, in samenwerking met HanzePro en IT Academy Noord-Nederland, plaats. Centraal stond hét thema van dit moment: werk. Tijdens het webinar werd gesproken over de actuele bewegingen op de arbeidsmarkt. Klik hier voor de highlights en om de gehele aflevering terug te kijken.